Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala


Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a Kormány az 1312/2016 (VI.13.) Korm. határozatával döntött arról, hogy a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) jogutódlással 2016. december 31 - ével megszűnt. Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy jelen weblap archív honlapként működik, tartalma nem frissül. Kérjük, hogy az aktuális információért keresse fel az illetékes jogutódok által működtetett honlapokat (nyilvantarto.hu, web-lak.hu, kormanyhivatal.hu). Okmányügyeiket változatlanul, személyesen a kormányablakokban (Részletes információ: https://kormanyablak.hu/hu) és az okmányirodákban, interneten a „Webes Ügysegéd” segítségével intézhetik, valamint ügyintézéssel kapcsolatos általános tájékoztatással 0-24 órában a 1818-as telefonszámon elérhető Kormányzati Ügyfélvonal áll a rendelkezésükre.
Ugrás a menüre

Már mindenkinek biometrikus útlevele van Magyarországon
2016. szeptember 02.
Szinte napra pontosan 10 évvel a biometrikus útlevél magyarországi bevezetését követően teljesen kicserélődtek az útlevelek hazánkban, mára mindenkinek biometrikus útlevele van, aki érvényes útlevéllel rendelkezik. Magyarországon 2006. augusztus 29. óta bocsátanak ki biometrikus útleveleket, azaz olyan útleveleket, amelyekben tároló elem, más néven chip is található az arcképmás mint biometrikus adat és egyéb, az okmány adatoldalán található adatok tárolása céljából.
 
Budapest, 2016. szeptember 2. - Magyarországon tíz évvel ezelőtt, 2006. augusztus 29-én kezdték meg a biometrikus adatokat tartalmazó, chippel ellátott útlevelek kiadását megfelelve ezzel az úti okmányokkal kapcsolatos uniós formai és biztonsági követelményeknek. Így az új útlevélbe épített chip tartalmazta az úti okmány adatoldalán megtalálható adatokat, beleértve a birtokos arcképmását is. Az útlevelek teljes kicserélődése tíz évet vett igénybe: mára mindenkinek biometrikus útlevele van hazánkban. Jelenleg 2.289.054 darab érvényes útlevél van, évente közel 400 ezer darabot állít ki belőle a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH). A 2006-ban bevezetett okmány több paraméterében is eltért a korábbi útlevéltől. A legszembetűnőbb változás, hogy a biometrikus útlevél fedőlapjának színe a korábbi kékről burgundi vörösre változott (kivéve a diplomata útlevelet, amely zöld maradt). Változott továbbá az okmányszám felépítése is: a korábbi nyolc karakter (két betű és hat számjegy) helyett kilenc karakter (két betű és hét számjegy) lett. Nem utolsó sorban megjelent a fedőlapon a chip jelenlétére utaló nemzetközi jelzés és a magánútlevél esetében az „Európai Unió” felirat. Összességében a korábbinál látványosabb, nemzeti jelképeink sorát felvonultató útlevél született. A chipes útlevelek 2009. június 28. óta az útlevél birtokosának ujjnyomatát is tartalmazzák. Ezt az új adattal bővült okmányt második generációs biometrikus útlevélnek nevezzük.

Vissza
Kapcsolat
GYIK
Elérhetőségek
Oldaltérkép
Vissza az oldal tetejére
Vissza a nyitólapra
Vissza a www.kekkh.gov.hu-ra