Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a Kormány az 1312/2016 (VI.13.) Korm. határozatával döntött arról, hogy a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) jogutódlással 2016. december 31 - ével megszűnt. Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy jelen weblap archív honlapként működik, tartalma nem frissül. Kérjük, hogy az aktuális információért keresse fel az illetékes jogutódok által működtetett honlapokat (nyilvantarto.hu, web-lak.hu, kormanyhivatal.hu). Okmányügyeiket változatlanul, személyesen a kormányablakokban (Részletes információ: https://kormanyablak.hu/hu) és az okmányirodákban, interneten a „Webes Ügysegéd” segítségével intézhetik, valamint ügyintézéssel kapcsolatos általános tájékoztatással 0-24 órában a 1818-as telefonszámon elérhető Kormányzati Ügyfélvonal áll a rendelkezésükre.
Elfogadták a Nemzeti Egységes Kártyarendszer (NEK) koncepcióját
2011. május 11.
Széleskörű kormányzati egyeztetés eredményeként a Nemzeti Egységes Kártyarendszer Bizottság elfogadta a NEK koncepcióját, jelentette be május 10-én tartott sajtótájékoztatóján Vetési Iván a Nemzeti Egységes Kártyarendszer kidolgozásának miniszteri biztosa, a KEK KH elnöke.
 

A Bizottság munkájában és koncepció kidolgozásában részt vett valamennyi tárca, és a kártyarendszerrel kapcsolatban érintett szervezet, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, a Nemzeti Közigazgatási Intézet, az Oktatási Hivatal, valamint a KEK KH.

Jelenleg nagyon sokféle, az állam által kibocsátott okmány, belépőkártya van forgalomban. A cél ezek számának csökkentése. Az állampolgárok így kevesebb igazolvánnyal rendelkeznének, egy-egy igazolvánnyal több helyen is azonosíthatnák magukat. Egyszerűbbé válik a mindennapi élet, és kevesebbet kell okmányokra költeni. Az egységes szabályozás és technikai alapok megteremtése hosszú távon állami szinten is jelentős költségcsökkenést eredményez.

Az érintett okmányok között van például a személyazonosító igazolvány, a jogosítvány, a diákigazolvány, a taj-kártya, továbbá az állami intézmények belépői. Az útlevelet azonban nem érinti az egységesítés.

A koncepció rögzíti a Nemzeti Egységes Kártyarendszer modelljének elvi alapjait, megfogalmazza a technikai és a szervezeti kereteket, valamint a folyamatok és a működés feltételeinek teljes körű szabályrendszerét.

A modell nyílt, lehetővé teszi a fokozatonkénti fejlesztést. Nem határoz meg gyártót vagy kártyatípust, csak az egységes platformot. A koncepció nem korlátozza a rendszeren belül megvalósítható funkcionalitásokat (azonosítás, szolgáltatás igénybevétele), azonban ezek koordinálását, szabályozását, nyilvántartását állami feladatként kezeli.

Kettős elv érvényesül a koncepcióban, amely szerint a gazdasági szereplők a szabályrendszer elfogadásával és megfelelő engedéllyel önkéntesen csatlakozhatnak a rendszerhez, ugyanakkor a közigazgatás és az állami szektor szereplői által kibocsátott kártyák tekintetében kötelező a csatlakozás.

Minden kártyát, amely NEK rendszerben kerül kibocsátásra kívülről is meg kell személyesíteni, és el kell látni a kártya használójának fényképével. A megszemélyesítés a személyhez kötött szolgáltatások igénybevevőjének hiteles fizikai azonosítását szolgálja.