Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a Kormány az 1312/2016 (VI.13.) Korm. határozatával döntött arról, hogy a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) jogutódlással 2016. december 31 - ével megszűnt. Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy jelen weblap archív honlapként működik, tartalma nem frissül. Kérjük, hogy az aktuális információért keresse fel az illetékes jogutódok által működtetett honlapokat (nyilvantarto.hu, web-lak.hu, kormanyhivatal.hu). Okmányügyeiket változatlanul, személyesen a kormányablakokban (Részletes információ: https://kormanyablak.hu/hu) és az okmányirodákban, interneten a „Webes Ügysegéd” segítségével intézhetik, valamint ügyintézéssel kapcsolatos általános tájékoztatással 0-24 órában a 1818-as telefonszámon elérhető Kormányzati Ügyfélvonal áll a rendelkezésükre.
Átadták az első új típusú diákigazolványokat
2012. április 24.
Az új típusú diákigazolványok kiadása a Nemzeti Egységes Kártyarendszer (NEK) megvalósításának első állomása.

Dr. Mihalovics Péter, az Új Nemzedék Jövőjéért Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos a sajtó képviselőinek jelenlétében adta át az első diákigazolványokat 2012. április 24-én a Központi Okmányirodában.
 

Vetési Iván, a kártyarendszer koncepciójának kidolgozásáért és megvalósításának összefogásáért felelős miniszteri biztos az eseményen hangsúlyozta: a kormányzat célja a NEK megvalósításával az, hogy a jövőben egységesítsék az állam által kibocsátott okmányokat és belépőket, így a polgárok a jelenleginél kevesebb igazolvánnyal, kártyával rendelkezzenek.


fotó: Kormány.hu, Botár Gergely

Az új diákigazolvány széles alkalmazási spektrumú, hiszen amellett, hogy - a korábbihoz hasonlóan - azonosításra alkalmas, széles körű kedvezményeket is biztosít, többek között a European Youth Card Association tagjaként utazási, szórakozási, kultúrálódási és sportolási kedvezményeket kaphatnak a diákok az európai országokban. 

A diákkártyák chippel felszereltek, ugyanakkor használatukhoz még ki kell építeni a megfelelő olvasó-rendszereket. Addig az igazolványra továbbra is el kell helyezni a már ismert érvényességi matricát.

A forgalomban lévő kártyákat felmenő rendszerben cserélik le, vagyis azokat az új igénylők kapják meg automatikusan, valamint a régi kártyát valamilyen okból elvesztők. A teljes cserélődés előre láthatóan mintegy 6 évet vesz majd igénybe.


fotó: Kormány.hu, Botár Gergely

Az új típusú diákigazolványok összességében olcsóbbá válnak, hiszen az eddigi 550, illetve a felsőoktatásban 1600 forintos ár mellett még a fénykép készítéséért is külön kellett fizetni. Mostantól azonban egységes, 1400 forintos térítés ellenében állítják majd ki, és fotót sem kell külön készíttetni.

Dr. Kis Norbert, a felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár az oktatási élet nagyon fontos napjának nevezte az új diákigazolvány forgalomba kerülését, hiszen - mint mondta - a tanulóknak ez is nélkülözhetetlen eszköz ahhoz, hogy valóban európaiakká válhassanak.

Háttér:

A diákigazolvány az Új Széchenyi Terv Elektronikus Közigazgatás Operatív Program EKOP-2.3.6 2011-2011-0001 azonosító számú „Oktatási és Kormánytisztviselői funkciókat támogató kártyarendszer kiépítése” című kiemelt projekt eredményeként kerül kibocsátása.

A projekt az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapjának és Magyarország központi költségvetésének társfinanszírozásában valósul meg. A kedvezményezett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, és a megvalósításban konzorciumi partnerként közreműködik a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala és az Oktatási Hivatal. A támogatás összege: 2 776 500 000 forint. A projekt megvalósítási ideje: 2011. december 1. és 2013. június 30. közti időszak.

Kormany.hu - KEK KH