Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a Kormány az 1312/2016 (VI.13.) Korm. határozatával döntött arról, hogy a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) jogutódlással 2016. december 31 - ével megszűnt. Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy jelen weblap archív honlapként működik, tartalma nem frissül. Kérjük, hogy az aktuális információért keresse fel az illetékes jogutódok által működtetett honlapokat (nyilvantarto.hu, web-lak.hu, kormanyhivatal.hu). Okmányügyeiket változatlanul, személyesen a kormányablakokban (Részletes információ: https://kormanyablak.hu/hu) és az okmányirodákban, interneten a „Webes Ügysegéd” segítségével intézhetik, valamint ügyintézéssel kapcsolatos általános tájékoztatással 0-24 órában a 1818-as telefonszámon elérhető Kormányzati Ügyfélvonal áll a rendelkezésükre.
Személyazonosító igazolvánnyal is lehet külföldre utazni
2012. június 15.
A magyar állampolgárok Európa legtöbb országába személyazonosító igazolvánnyal is utazhatnak.
 

Állampolgáraink az Európai Unió valamennyi országában használhatják személyazonosító igazolványukat, és utazhatnak vele Horvátországba, Montenegróba, Szerbiába, a Macedón Köztársaságba, Bosznia-Hercegovinába, valamint Izlandra, Norvégiába, Liechtensteinbe, Svájcba és Andorrába.

Akár kiskorú, akár nagykorú, nyugodtan utazhat a személyazonosító igazolvánnyal, annak formátumától függetlenül (plasztikkártya, könyvecske), amennyiben az okmány érvényes.

2009. júniusától a 14 év alatti kiskorúak is rendelkezhetnek személyazonosító igazolvánnyal, így Európa számos országába utazásukkor megszűnik az útlevél elkészíttetésének többletterhe.

A személyazonosító igazolvány 14 éves korig ingyenesen igényelhető.

Lejárt személyazonosító igazolvánnyal nem lehet utazni, ezért időben gondoskodni kell az új okmány igényléséről. Személyazonosító igazolvány esetében az ügyintézési idő 30 nap, és nincs lehetőség gyorsított eljárásban kiállítani.

 

Javasoljuk, hogy külföldi utazás előtt alaposan tájékozódjanak az úti okmányokról és az okmányok igénylésével kapcsolatos ügyintézési eljárásokról.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a nyári hónapokban számos okmányiroda igazgatási szünetet tart és nem fogad ügyfeleket, így a KEK KH által működtetett Központi Okmányirodában is jelentősebb ügyfélforgalomra, ezáltal akár jelentősen megnövekedett várakozási időre lehet számítani ebben az időszakban.

A személyazonosító igazolvány igénylésével kapcsolatban honlapunk Okmánykiállítás menüpontja alatt tájékozódhatnak részletesen.