Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a Kormány az 1312/2016 (VI.13.) Korm. határozatával döntött arról, hogy a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) jogutódlással 2016. december 31 - ével megszűnt. Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy jelen weblap archív honlapként működik, tartalma nem frissül. Kérjük, hogy az aktuális információért keresse fel az illetékes jogutódok által működtetett honlapokat (nyilvantarto.hu, web-lak.hu, kormanyhivatal.hu). Okmányügyeiket változatlanul, személyesen a kormányablakokban (Részletes információ: https://kormanyablak.hu/hu) és az okmányirodákban, interneten a „Webes Ügysegéd” segítségével intézhetik, valamint ügyintézéssel kapcsolatos általános tájékoztatással 0-24 órában a 1818-as telefonszámon elérhető Kormányzati Ügyfélvonal áll a rendelkezésükre.
Egységes vezetői engedélyek, egyszerűsödő közúti közlekedés-igazgatási eljárások
2013. január 25.
Egységes lesz az Európai Unión belül a vezetői engedélyek megjelenése. Az új szabályoknak megfelelően a 2013. január 19-ét követően benyújtott kérelmekre új típusú vezetői engedély kerül kiadásra.
 

A járművezetők számára fontos változás lesz a dátumok megjelenítésének módosulása, az eddigi formátum helyett (ÉÉ.HH.NN) helyett fordított sorrend lesz (NN.HH.ÉÉ). Emellett számos új járműkategória került be a szabályozásba, mint például a négykerekű motorok (quad) vagy az elektromos meghajtású motorok.

Emelkednek a vezetői engedélyek korhatárai is. A „C” kategória az eddigi 18 helyett 21 éves kortól vezethető, „D” kategória esetén 21 helyett 24 éves kortól. A korlátozás nélküli „A” kategória 21 helyett 24 éves kortól szerezhető, ha a járművezető nem rendelkezik legalább 2 éves „A2” alkategóriájú jármű vezetésére jogosító engedéllyel. Ez utóbbi esetben 21 éves kortól kaphat „A” kategóriát.

Az igénylés tekintetében nincs változás. A jelenleg még érvényes vezetői engedélyeket nem kell lecserélni, azok érvényesek maradnak (azonban, ha azt bármely okból a járművezető lecserélteti, vagy pótoltatja, automatikusan az új típusú vezetői engedély kerül majd részére kiállításra).

Egyszerűsödik több közúti közlekedés-igazgatási eljárás februártól. Ennek eredményeként a gépjármű tulajdonjogában bekövetkezett változásról szóló bejelentési kötelezettségének a jármű régi tulajdonosa eleget tehet a Webes ügysegéd használatával az Ügyfélkapun keresztül. Interneten keresztül intézhető a jármű forgalomból történő ideiglenes kivonására, annak meghosszabbítására, valamint ismételt forgalomba helyezésére vonatkozó kérelem is.