Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a Kormány az 1312/2016 (VI.13.) Korm. határozatával döntött arról, hogy a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) jogutódlással 2016. december 31 - ével megszűnt. Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy jelen weblap archív honlapként működik, tartalma nem frissül. Kérjük, hogy az aktuális információért keresse fel az illetékes jogutódok által működtetett honlapokat (nyilvantarto.hu, web-lak.hu, kormanyhivatal.hu). Okmányügyeiket változatlanul, személyesen a kormányablakokban (Részletes információ: https://kormanyablak.hu/hu) és az okmányirodákban, interneten a „Webes Ügysegéd” segítségével intézhetik, valamint ügyintézéssel kapcsolatos általános tájékoztatással 0-24 órában a 1818-as telefonszámon elérhető Kormányzati Ügyfélvonal áll a rendelkezésükre.
Ingyenes a személyazonosító igazolvány a 14 év alatti gyermekek részére
2015. április 14.
Az Ön gyermekének van személyazonosításra alkalmas okmánya? A köztudatban tévesen rögzült, hogy csak a 14. életévét betöltött magyar állampolgár rendelkezhet személyazonosító igazolvánnyal. A szülők sok esetben meglepődve szembesülnek azzal a ténnyel - amikor már csak pár nap maradt a régóta tervezett és várt nyaralásig, osztálykirándulásig –, hogy gyermekük nem rendelkezik érvényes okmánnyal (személyazonosító igazolvány, útlevél). Sietve Ilyenkor kapkodva keresik fel az okmányirodák vagy az okmányirodai feladatokat ellátó kormányablakok valamelyikét. Az ilyen és ehhez hasonló esetekben a személyazonosító igazolvány igénylésének lehetősége a legjobb megoldás, hiszen a személyazonosító igazolvány 14 éven aluliak számára ingyenes, s ezen felül amennyiben a gyermek nem rendelkezik érvényes okmánnyal, ideiglenes igazolvány is kiállításra kerül, amely 30 napig érvényes.
 
A személyazonosításra alkalmas igazolvány az utazási kedvezmények igénybevételének is feltétele, amennyiben gyermeke – az igényelt diákigazolvány kiadásáig – az oktatási intézmény által kiállított igazolással rendelkezik. Érdemes azonban tudni, hogy nem csupán az utazások alkalmával lehet szükség érvényes okmányra, – amennyiben az adott oktatási intézmény kéri – az iskolai beiratkozások alkalmával is kérhetik a gyermek okmányát, így a kellemetlenségek elkerülése érdekében érdemes időben ellenőrizni az okmányok érvényességét vagy annak hiányában mielőbb kezdeményezni az igénylését. A KEKKH az Oktatási Hivatallal közreműködve – a széleskörű tájékoztatás érdekében – egy új aloldalon ismerteti az ingyenes igénylési lehetőséget és a kapcsolódó információkat, amely segítségül szolgálhat a gyermek okmányának gyors és kényelmes ügyintézésében.