Tájékoztató

Az Európai Unió Tanácsának 2004. december 13-án hozott Rendelete alapján az Uniós tagállamok 2006. augusztus 29-től kizárólag olyan útleveleket adhatnak ki, amelyek elektronikus formában hordozzák birtokosának arcképét, 2009. június 28-tól pedig 12 éven felüli igénylők részére egy évnél hosszabb érvényességgel csak olyan útlevelek adhatóak ki, amelyek elektronikus formában hordozzák birtokosának ujjnyomat adatait is.

A Rendelet előírásainak megfelelően 2006. augusztus 28-át követően Magyarország megkezdte a biometrikus adatokat hordozó chip-pel ellátott útlevelek (továbbiakban e-útlevél) kiadását, amely megfelel az uniós úti okmányokkal kapcsolatos formai és biztonsági követelményeknek.

Az előírásoknak megfelelően az e-útlevél formája az alábbiakban tér el a korábban forgalomban lévő útlevéltől:

Az e-útlevél hátsó borítójában chip került elhelyezésre, amely alkalmas arra, hogy az okmány birtokosának biometrikus jellemzőit tárolja. 2006. augusztus 29-től az okmányba épített chip tartalmazza az útlevél adatlapján megtalálható adatokat, beleértve a birtokos digitális arcképmását, 2009. június 28-tól pedig 12 éven felüli igénylők esetén a birtokos digitális ujjnyomat adatai is tárolásra kerülnek a chipen.

Az e-útlevél fedőlapjának színe burgundi vörösre változott, illetve megjelent a fedőlapon az "Európai Unió" felirat és a chip jelenlétére utaló nemzetközi jelzés. Az e-útlevél az Európai Unió összes hivatalos nyelvén tartalmazza az útlevélben szereplő legfontosabb kifejezéseket.

A korábban kibocsátott útlevelek érvényességét a változások bevezetése nem érinti, azok lejáratukig érvényben maradnak.