Nyitólap
A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának régi honlapja az új portál 2011. augusztus 20-i indulásától csak archívumként szolgál, tartalma nem frissül.

Ugrás az új honlapra!
2011.08.19.
Keresés:
Vakbarát, kontrasztos változat látássérülteknek    A A A    English

Hivatalunkról
Közérdekű adatok
Üvegzseb
Közbeszerzések
Kiemelt projektek
Álláspályázatok
GYIK
Fogalmak
Kiadványok
Jogszabályok
Sajtóközlemények
LinkekVezetői engedély

A magyar vezetői engedély érvényessége

A vezetői engedély Magyarországon egyidejűleg két funkciót tölt be: egyrészt igazolja a vezetői engedély jogosultjának vezetési jogosultságát, egyben alkalmas az engedély jogosultja személyazonosságának igazolására is.

A vezetői engedély külföldön vezetési jogosultság igazolására alkalmas azokban az országokban, ahol a magyar vezetői engedélyt elismerik, személyazonosság igazolására belföldön, nemzeti szabályaink szerint alkalmas.

A vezetői engedély nem állampolgárságot igazoló hatósági igazolvány, melyre figyelemmel a külföldre utazás során úti okmányként nem használható!

A magyar vezetői engedélyt vezetési jogosultság igazolására elismerik az EGT tagállamaiban, a Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményhez csatlakozott országokban, továbbá bilaterális egyezmény alapján Japánban és a Koreai Köztársaságban.

A vezetői engedély a kettős funkcióból adódóan tartalmazza - nemzetközi kódokkal - jelölve az eltérő időtartamú érvényességi időpontokat. A két funkció tartalmát tekintve élesen elválik egymástól.

Az érvényességi időt jelölő harmonizált közösségi kódok jelentése az alábbi:

  • Első oldalon a „4.b)”:  az engedély lejáratának időpontja
  • Hátoldalon a „11”: az adott kategóriára vonatkozó érvényesség lejáratának időpontja;”

A vezetői engedély kizárólag a megszerzett kategória mellett, az okmány 11. pontja alatt feltüntetett időpontig, vagyis az egészségi érvényesség lejártáig jogosít az adott nemzetközi ( pl: az „A”, a „B”, a „C” stb.) kategóriába tartozó járművek vezetésre.

Amennyiben a járművezető nem kívánja nemzetközi kategóriába tartozó járművek vezetéséhez a jogosultság igazolására felhasználni, az egészségi érvényességi idő lejáratát követően, személyazonosság igazolására – a 4.b). pontban feltüntetett időpontig – , továbbá a nemzeti ( pl: „M”- segédmotoros kerékpár) kategóriába tartozó járművek vezetési jogosultságának igazolására – a kiállításától számított tíz évig - természetesen továbbra is alkalmas a vezetői engedély.

2009. július 1-jét követően indult vezetői engedély kiadására irányuló eljárásokban az Ön erre irányuló kérelme alapján lehetőség nyílik annak érvényességét - az orvosi vizsgálaton megállapított érvényességi időn belül ! - úgy meghatározni, hogy a kategória érvényesség 11. adatmezőben feltüntetett időpont lejáratának hónapja és napja megegyezzen az Ön születési idejének hónapjával és napjával!

 


Egy szinttel feljebb
Előző oldal
ÜGYFÉLSZOLGÁLATOK
Központi Okmányiroda
Telefon: 1818
Külföldről: +36 (1) 452-3622
E-közszolgáltatások
Ügyfélközpontja

Telefon: +36 (1) 273-4800
Erkölcsi bizonyítvány
kiadás

Telefon: 1818
Külföldről: +36 (1) 452-3622
Közúti közlekedési
nyilvántartás

Telefon: +36 (1) 299-7206
Személyiadat- és
lakcímnyilvántartás

Telefon: 1818
Külföldről: +36 (1) 452-3622

Közigazgatási Frekvenciagazdálkodási Hatóság

Ügyfélközpont

Jogügyletek Biztonsága

Egyéni vállalkozók nyilvántartása

Központi Szabálysértési Nyilvántartó

Ügyfélvonal
Lépésről Lépésre